Allergivaksinasjon

Pollen, hund og katt, husstøvmidd

Allergivaksinasjon(hyposensibilisering) påvirker immunforsvaret, hvor man finner hovedårsaken til alleregien. Ved å behandle med allergivaksinasjon minsker eller forhindrer man at det oppstår symptomer for eksempel i øyne, nese og lunger. Behandlingen består av to ulike faser, oppdoseringsfasen og vedlikeholdsfasen. Oppdoseringsfasen pågår normalt i 8 uker, med en eller flere sprøyter en gang i uken. Når vedlikeholdsdosen er nådd innebærer det at man etterhvert kan få vaksinen hver 8 uke.

For å oppnå en varig beskyttelse anbefaler vi denne vedlikeholdsdosen i 3-5 år. Vi anbefaler 5 år. Vi startet allergivaksinering i 2004 og har mange pasienter, voksne og barn ned til 8 år som får vaksine mot tre(bjørk) og gress(timotei)pollen, med svært gode resultater. Bioingeniør Eli Mette Gundersen står for den praktiske gjennomføringen av allergivaksinasjonen i samarbeid med legene. 

Hvis du ønsker nærmere opplysninger om behandlingen kan du ringe 61 32 49 90 eller vår allergitelefon 98 00 35 08. Du kan henvende deg direkte og trenger ikke ha henvisning fra egen lege.

Mer informasjon på www.pollenkontroll.no

Reisevaksinering

Reiser til utlandet og særlig til tropiske områder krever forberedelser av mange slag. Å kartlegge behovet for nødvendig vaksinasjon er blant de viktigste. Vi tilbyr vaksiner og råd i forhold til ditt reisemål, og hvilke vaksiner du/dere trenger. Reisevaksiner bør settes i god tid, helst minst 8 uker før avreise da det tar tid før kroppen lager nok antistoffer til at du er tilstrekkelig beskyttet. Noen vaksiner må man ta i flere omganger, så jo tidligere man får satt igang, jo bedre. Er man sent ute er det uansett alltid bedre å vaksinere seg enn ikke å gjøre det da de fleste vaksiner har noe effekt selv om de settes sent.

HVEM TRENGER VAKSINER?

Man anbefaler vaksiner til reise i de aller fleste land i verden. Det er påkrevd med gulfebervaksine i en rekke land i Afrika og Sør-Amerika. Vær oppmerksom på at vaksinasjonssertifikatet ikke er gyldig før 10 dager etter vaksinasjon. Hva som trengs av vaksiner, tabletter og råd avhenger av både reisemål, sesong og reisens varighet.

Det er like viktig å vaksinere seg uansett etnisk bakgrunn. De som kommer fra malariaendemiske land mister raskt den opparbeidede immuniteten som de ofte har mot malaria. Gravide og de som reiser med barn trenger også spesielle råd og veiledning.

Husk å ta med vaksinekort til timen for at vi skal få oversikt over tidligere vaksiner.

Skal du på lengre reiser/backpacking er det en fordel å ta med den informasjonen du har om forventet reiserute.

Etter vaksinering må man vente i 30 minutter før man kan forlate legesenteret, dette for å være sikker på at man ikke får en straksallergisk reaksjon på vaksinene som er blitt satt.

For veiledning over anbefalte vaksiner under utenlandsopphold, se Folkehelseistituttets hjemmeside: https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/

For å bestille time eller ved spørsmål angående reisevaksiner kan du ringe enten sentralbordet alle hverdager på tlf 61 32 49 90, eller  direkte til vaksinasjonstelefonen som er åpen hver onsdag, tlf 98 00 35 08.

HER ER EN LISTE OVER DE VANLIGSTE SYKDOMMER MAN KAN FOREBYGGE VED REISEVAKSINERING:

*STIVKRAMPE, POLIO, KIKHOSTE, DIFTERI

Det anbefales oppfriskningsvaksine hvert 10. år for alle som har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet, uavhengig av reisemål. 

*HEPATITT A

To doser gitt med 6 mnd til 1 års intervall  gir livsvarig beskyttelse. Hepatitt A smitte forekommer nå i flere land i Europa og har de siste årene blitt oppdaget i importert bær og frukt også her i Norge. Hovedsakelig finnes smitten i Afrika, Asia og Sør-Amerika, via vann og mat. Bulgaria og Tyrkia har også kjenthepatitt-a forekomst. Barn fra 1 år kan få vaksinen.

*HEPATITT B

Smitter via blod og kroppsvæsker. Alle reisende er anbefalt av folkehelsa å vaksinere seg mot hepatitt B. Tre doser i løpet av ett år gir livsvarig beskyttelse. Kan gis til barn fra 0 år.

*HEPATITT A+B

Tre doser gitt i løpet av ett år gir livsvarig beskyttelse. Kan gis fra 1 år.

*THYPOIDFEBER

Kapsler med vaksine mot salmonella typhi, som smitter via vann/mat og fører til tyfoidfeber. Vaksinen gir beskyttelse fra 1-3 år. Anbefales om du reiser i 4 uker eller lenger, eller ved forventet dårlig mat- eller vannhygiene. 1 kapsel tas på dag 1, dag 3 og dag 5. Kan gis til barn fra 5 år.

*RABIES

Vaksinen gir deg antistoffer mot rabies før utenlandsopphold der rabies forekommer. Anbefales spesielt til reisemål der antiserum er vanskelig å få tak i. Gis i tre doser på dag 0, dag 7 og dag 21/28. Må fylles på etter tre år og videre hvert femte år. Kan gis fra 1 års alder.

*JAPANSK ENCEFALITT

Sykdommen forekommer i alle land i sørøst- Asia, stort sett begrenset til landsbygda og med oppbluss i regntid. Gis i 2 doser med fire ukers mellomrom. Påfyll om 1-2 år igjen ved behov. Kan gis fra 2 mnd alder.

*GULFEBER

Anbefales til land med gulfebersmitte, eller til land som krever vaksinebevis  på gulfebervaksinasjon.Forekommer i Sør-Amerika og Midt-Afrika. Vaksinen gir livsvarig beskyttelse. Kan gis til barn fra 1 år.

*KOLERA/TURISTDIARE

Drikkevaksine som beskytter mot kolera og samtidig effekt mot E.coli-bakterier, som er vanligste årsak til turistdiare. Gir beskyttelse i to år. Kan gis til barn fra to års alder.

*HJERNEHINNEBETENNELSE/MENINGGOKOKK A+C+W+Y

Spesielt anbefalt ved skoler og barnehager i utlandet eller for mennesker som skal være i nær kontakt med lokalbefolkning i enkelte land. Gis også til ungdom og russ. Beskyttelsen varer i 5 år. Kan gis til barn fra 2 års alder.

*MALARIA

Vi gir deg også resept på malariamedisiner om du skulle trenge det.

Lenker

Bytte fastlege:
https://helsenorge.no/behandlere/bytte-av-fastlege

Du som pasient må gi beskjed til det legekontoret du bytter i fra, at de må oversende din legejournal til ny fastlege. Dette skjer ikke automatisk.

Fritt sykehusvalg:
https://tjenester.helsenorge.no/velg-behandlingssted

Pasientreise:
https://helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser

Lunner Kommune
https://www.lunner.kommune.no/

Vaksiner

Influensavaksine for året:
https://www.fhi.no/sv/influensa/sesonginfluensa/influensavaksine/

Oversikt over vaksiner du har fått:
https://helsenorge.no/vaksiner/mine-vaksiner

Hvilke reisevaksiner som anbefales for reisemålet ditt, og hvordan du kan beskytte deg på reisen:
https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/